Blikopener
hogescholen, partners in innovatie

voeding en landbouw

 

Inspelen op de specifieke wensen en noden van een uitgebreid consumentenpubliek

Voedingsbedrijven krijgen vaak te maken met een uitgebreid consumentenpubliek. Allemaal hebben ze specifieke wensen en noden. Oudere mensen krijgen soms af te rekenen met coördinatieproblemen waardoor ze niet meer goed kunnen eten met mes en vork of hun smaakvermogen daalt. Zieke mensen kunnen te maken krijgen met slik- of kauwproblemen waardoor ze bijna niet of heel moeizaam kunnen eten. Sporters willen dan weer aangepaste voeding die meer koolhydraten of eiwitten bevat.
Voor KMO voedingsbedrijven is het belangrijk om alert te zijn voor die behoeften en in te zetten op specifieke noden, zeker als ze concurrentieel willen blijven in een markt die continu in evolutie is. Voeding kan worden aangepast door het wijzigen van smaak, textuur, vorm, … Afhankelijk van de nutritionele noden en voorkeuren van een doelgroep kunnen voedingsproducten op maat worden ontwikkeld.

Doelgroep senioren

Met het ouder worden daalt heel vaak de eetlust. Bovendien daalt ook het reuk- en smaakvermogen. Hierdoor eten senioren vaak minder en bijgevolg nemen ze onder andere te weinig eiwitten op. Om te zorgen dat een kleinere portie toch voldoende eiwitten bevat, wordt het gehalte aan eiwitten in de voeding verhoogd door gebruik te maken van voedingsstoffen die extra rijk zijn aan eiwitten. Om extra smaak aan de voeding toe te voegen kan de kruiding worden aangepast. Bij personen die niet meer in staat zijn om met bestek te eten, wordt de maaltijd als “fingerfood” in kleine, hapklare porties aangeboden. Daardoor kan de voeding met de vingers gegeten worden.

Doelgroep personen met kauw- en slikproblemen

Wanneer kauwen en slikken niet meer goed lukt door ziekte of veroudering, wordt eten moeilijk. Door de textuur van maaltijden aan te passen wordt het wel mogelijk om terug te eten en van een maaltijd te genieten.

Werkt dit inspirerend?  Aarzel dan niet om ons te contacteren. 


Enkele goede pRAktijkvoorbeelden

  1. Beoordelen van fingerfood door senioren

  2. Diepvriesmaaltijden met een hoger eiwit-, vezel- en mineraalgehalte

  3. Maaltijden voor personen met kauw- en slikproblemen



ContactEER Ons

U wil meer weten? U heeft misschien een specifieke vraag of een idee dat u eerder persoonlijk wil bespreken?
Neem dan contact op via onderstaande link.


Blikopener Nieuwsbrief

U wil graag op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Blikopener en nieuws over onderzoek en innovatie? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.