Blikopener
hogescholen, partners in innovatie

VOEDING EN LANDBOUW

 

Innovatie in voeding

PRODUCTONTWIKKELING

Wenst u met een nieuw voedingsmiddel op de markt te komen? Wij zijn uw partner om dit te ontwikkelen. Daarnaast geven we ook advies om bestaande recepturen aan te passen. U kan ook terecht voor advies rond de aanpak van uw sensorische analyse. Hierbij kunnen wij u ondersteunen bij de keuze en het opmaken van een sensorische test (proefopzet, smaakformulieren, statistische verwerking van de resultaten).

Een technische fiche of productspecificatie is een verzameling van producteigenschappen -en vereisten. Het etiket is het visitekaartje van een voedingsmiddel. U kan de opmaak van de technische fiche en het etiket aan ons uitbesteden of louter advies of nazicht van deze documenten aanvragen.

PRODUCT EVALUATIE

Wij voeren microbiologische analyses van levensmiddelen op bederforganismen uit zoals totaal (an)aëroob kiemgetal, melkzuurbacteriën, Enterobacteriacea, gisten & schimmels, S. aureus, … Ook de identificatie van de bekomen microbiële flora behoort tot de mogelijkheden. Er kunnen aw-metingen uitgevoerd worden. Verder bezitten wij de expertise om u advies rond bederf en houdbaarheid te geven.

Wij kunnen een instrumentele textuuranalyse (texture analyser) op maat voor u uitvoeren om de textuur van uw voedingsmiddel te beoordelen.

U kan de chemische samenstelling van uw voedingsmiddel door ons laten bepalen (droge stof, as, eiwit, vetgehalte en vetzuursamenstelling, mineralen zoals natrium, kalium, magnesium en ijzer). Ook kunnen wij advies geven over de aanpassing van de voedingswaarde van uw product zoals bv. suiker- of vetreductie.

VOEDSELVEILIGHEID

Naast bederf- en houdbaarheidstesten kunnen wij hygiëne-indicatoren en omgevingsbemonsteringen uitvoeren. Wij beschikken over de mogelijkheid om in uw bedrijf oppervlaktebemonsteringen (swabs, petrifilm, rodac, ATP-metrie) uit te voeren. Ook kunnen wij advies verzorgen omtrent de hygiëne binnen uw voedingsbedrijf. Wij kunnen u adviseren en ondersteunen bij de implementatie, de uitbouw en het onderhoud van goede hygiënepraktijken (GHP) of basisvoorwaardenprogramma’s (PRP)  en een HACCP-plan.

OPLEIDING OP MAAT

Verder zijn we ook sterk in het geven van opleidingen op maat (basis en gevorderd). Thema's zoals functionaliteit van ingrediënten, de invloed van procesparameters, sensorisch onderzoek, etiketteringswetgeving, hygiëne, bederf en houdbaarheid, allergenenmanagement worden vaak behandeld.

SAMENWERKING MET STUDENTEN

Via een bachelorproef, een stage of praktijksessies kan u de samenwerking aangaan met onze studenten voedingstechnologie. Onder begeleiding van een lector gaan studenten aan de slag om een antwoord te formuleren op uw kleine of grote praktijkvraag.

Werkt dit inspirerend?  Aarzel dan niet om ons te contacteren. 


Enkele goede pRAktijkvoorbeelden

  1. Productontwikkeling: recept en etiket van een krekelreep

  2. Opleiding op maat: suikerreductie in chocolade

  3. Samenwerken met een student: opstellen van een HACCP-plan



ContactEER Ons

U wil meer weten? U heeft misschien een specifieke vraag of een idee dat u eerder persoonlijk wil bespreken?
Neem dan contact op via onderstaande link.


Blikopener Nieuwsbrief

U wil graag op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Blikopener en nieuws over onderzoek en innovatie? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.