Blikopener
hogescholen, partners in innovatie
EHB_2019_014_KD_SUBWT12_09_ALG_shutterstock_1100942219.jpg

SPORT AND HEALTH

 

Obesitas- en overgewichtspreventie

Berichten over een gezonde levensstijl in het algemeen en gezonde voeding in het bijzonder zijn niet (meer) weg te denken uit de media. Deze berichtgeving is niet altijd eenduidig en ook wetenschappelijk inzichten over wat gezonde voeding is en wat niet blijven evolueren.

Er zijn verschillende initiatieven, zoals de voedingsdriekhoek, die het brede publiek helder willen informeren over wat – volgens actuele wetenschappelijke inzichten – gezonde voeding is en welke voedingsstoffen je beter vermijdt. Dit soort informatie-verstrekking kan heel positief zijn voor de maaltijden die mensen thuis bereiden. Daarnaast blijft het een feit dat veel mensen regelmatig buitenshuis eten en ook daar is bijzondere aandacht rond gezonde voeding nodig. Verder zijn er mensen die omwille van hun levensstijl aangepast voedingsadvies nodig hebben, waaronder sporters.

Het voedsel dat aangeboden wordt via grootkeukens in grote organisaties zoals scholen, ziekenhuizen en bedrijven, of aan huis geleverd wordt via maaltijdboxen, wordt streng gecontroleerd op voedselveiligheid. Dat wil niet zeggen dat het aanbod ook per definitie gezond is. Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek binnen de hogescholen analyseert de kwaliteit van de voeding en ook de portiegroottes die via grootkeukens worden aangeboden. Een bijzonder aandachtspunt zijn strategieën om mensen aan te moedigen voor het meest gezonde alternatief te kiezen. Dit laatste wordt nudging genoemd, een methode waarbij alle keuzes blijven, maar via slimme interventies de meest gezonde keuzes wel (onbewust) aangemoedigd worden. Een klassiek voorbeeld is de volgorde van drank in een drankautomaat: omdat de drank die op ooghoogte staat het meest verkocht wordt, wordt water daar geplaatst terwijl gesuikerde frisdrank in de lagere rijen wordt gezet.

De hogescholen werken mee aan obesitaspreventie en sensibilisering voor gezonde voedingsconsumptie door het voedings- en cateringsaanbod binnen diverse organisaties (zoals scholen, ziekenhuizen, bedrijven, aan-huis-maaltijden) te analyseren in functie van de algemene richtlijnen voor gezonde voeding. Zij bekijken ook concrete settings kunnen aangepast worden zodat alle voedingsopties beschikbaar blijven, maar mensen wel (onbewust) gestimuleerd zullen worden het meest gezonde alternatief te kiezen.

Een ander aandachtpunt in gezonde voeding zijn mensen die (intensief) sport beoefenen. Voeding en hydratatie hebben een belangrijke invloed op de gezondheid van mensen, maar voor sporters heeft dit ook een belangrijke invloed op de sportprestaties. Binnen zowel sportclubs als fitnesscentra kan een gezonder en meer aangepast voedingsbeleid gevoerd worden door de voedingsgewoonten en het gebruik van supplementen te analyseren, de hydratatiestatus van de sporters (voor en na een training of wedstrijd) te meten en algemeen gericht te sensibiliseren en vorming aan te bieden over wat gezonde voeding betekent voor sporters.

Werkt dit inspirerend?  Aarzel dan niet om ons te contacteren.



ContactEER Ons

U wil meer weten? U heeft misschien een specifieke vraag of een idee dat u eerder persoonlijk wil bespreken?
Neem dan contact op via onderstaande link.


Blikopener Nieuwsbrief

U wil graag op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Blikopener en nieuws over onderzoek en innovatie? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.